Ansökan & lånekrav

Det är inte speciellt svårt att ansöka om bolån, i alla fall inte om du ansöker om bolån på nätet. Där fyller du snabbt i din ansökan och om din ansökan godkänns får du snabbt ett lånelöfte även om du inte har bestämt dig för vilken bostad du ska köpa eftersom många mäklare kräver ett lånelöfte för att du ska kunna delta i en budgivning.

För att få ett lånelöfte måste du uppfylla visa lånekrav. Normalt måste du vara minst 18 år gammal, ha en fast inkomst, inte ha några betalningsanmärkningar och inte ha några skulder hos kronofogden. Det finns emellertid långivare som erbjuder bolån trots betalningsanmärkningar, till exempel BlueStep. Du måste även kunna lägga upp en insats på 15 % av villans inköpspris eftersom du normalt ”bara” får låna upp till 85 % av bostadens värde.

Om du uppfyller ovanstående krav är det bara att fylla i din låneansökan på nätet med dina personuppgifter, kontaktuppgifter, önskad lånebelopp och skicka iväg ansökan. Långivaren tittar sedan igenom den för att se hur mycket du tjänar, hur stora skulder du har, hur stora utgifter du har och som du förmodas att ha när du flyttar in i din nya bostad. Dessa faktorer har avgörande betydelse för hur stort bolån du kan få. Oftast måste man tjäna ganska mycket för att få ett större bolån och därför kan det vara bra att ha en medsökande om man ska köpa en lite dyrare villa.

Efter att långivaren har gett dig ett lånelöfte vet du att du verkligen kommer att få låna och hur mycket du kommer att få låna när du väl har hittad en lämplig bostad. Du får ett skriftligt lånelöfte som du kan visa upp för din mäklare. När du har hittat en bostad som du vill ha och vunnit budgivningen skickar du in kontraktet till din bank så får du snart ditt bolån.