Bunden eller rörlig boränta

När du ska ta ett bolån är det två saker du måste tänka på: hur du ska amortera och om du ska ha en bunden eller rörlig boränta. Vi har redan beskrivit hur du kan amortera, men att välja ränta är minst lika viktigt, om inte ännu viktigare. Den boränta du väljer kan även påverka hur du ska amortera. Om du till exempel väljer en rörlig ränta som går lite upp och ner kanske det är bättre att välja ett annuitetslån eftersom det kan bli tufft att köra en rak amortering om räntan skulle gå upp rejält, i alla fall om du har små marginaler.

Bunden boränta

En bunden boränta kan du binda i 1- 10 år även om det inte alls är vanligt att man binder boräntan i över 5 år, men det beror naturligtvis på hur låg boräntan är när du binder den. Fördelen med en ett bolån som har en bunden boränta är att det du vet exakt hur mycket i ränta du ska betala de närmaste åren och behöver inte bekymra dig för att räntan i övrigt går upp. Det är också mindre riskabelt att använda sig av en rak amortering när man har en bunden ränta.

Rörlig boränta

En rörlig boränta förändras var tredje månad och följer oftast det allmänna ränteläget i Sverige. Om styrräntan går ner brukar boräntorna följa med. Fördelen med en rörlig boränta är att den på lång sikt brukar ge lägre ränteutgifter än en bunden ränta, men det är inte helt säker. Om du binder din boränta när den är riktigt låg och räntan i Sverige går upp rejält tjänar du naturligtvis på att ha en bunden ränta. Om du har en rörlig ränta och inte vill riskera för stora smällar kan det vara bra att välja ett annuitetslån som bara gör att du amorterar mindre på ditt bolån om räntan går upp. Du har fortfarande samma månadskostnad.

Dela upp bolån

Du kan även dela upp ditt bolån i flera delar och ha en rörlig ränta på en del och en fast ränta på en annan del. Du kan även dela upp bolånet i flera delar där de olika delarna har en bunden ränta med olika bindningstider och kanske även lägga till en del som har en rörlig boränta.