Byggnadslån

Ska du köpa tomt och bygga hus istället för att köpa en bostad? Eller ska du köpa ett hus som är i behov av en omfattande renovering? I så fall ska du ta ett byggnadslån istället för ett bolån och när bostaden väl är klar löser du lånet med ett vanligt bolån, något som i normala fall sker inom banken.

Varför byggnadslån?

  1. Om du ska bygga en bostad kan du såklart inte få ett bolån eftersom du inte har en färdig fastighet som banken kan värdera och ha som säkerhet.
  2. Det är svårt att veta hur dyrt bygget eller renoveringen kommer att bli i förväg, så även om du hade kunnat ta ett vanligt bolån hade det inte varit så bra eftersom det då skulle ha funnits en stor risk för att du skulle ha lånat för lite eller för mycket.

Hur fungerar ett byggnadslån?

  • Ett byggnadslån är egentligen inte ett lån i vanlig bemärkelse utan snarare en kredit som du kan utnyttja allteftersom bygget fortskrider.
  • Du betalar ingen ränta för det kreditutrymme du inte har utnyttjat än.
  • Byggnadslånet kan användas till bostadsbyggen, stora renoveringar och utbyggnader.
  • När bygget är klart värderas din bostad och banken placerar om ditt byggnadslån så att du får ett bolån istället. Hur stort bolån du kan få beror på hur högt din bostad värderas men det brukar täcka det mesta du redan har lånat, i alla fall 85 % av det.
  • Under arbetets gång måste du redogöra och verifiera alla dina inköp för banken, till exempel visa upp kvitton och betalda fakturor. Det finns två anledningar till att du måste göra det: a) så att banken kan se att det verkligen är till ditt bygge pengarna går, b) så banken kan se att utgifterna inte går över styr.
  • Om du anlitat en entreprenör ska du skicka in en kopia på kontraktet till din bank.
  • När du är klar ska byggnationen besiktigas och besiktningsprotokollen ska skickas till banken.