Handpenning

Eftersom ett bolån inte täcker hela bostadens värde utan ”bara” 85 % av det måste du själv betala en handpenning på 15 % procent när du ska köpa en bostad. Handpenningen är den kontantinsats du måste ge till säljaren vid kontraktstillfället.

Därför måste du lägga en handpenning

Anledningen till att du måste lägga en kontantinsats när du köper en bostad är att banken vill skydda sig mot en värdeminskning som din bostad eventuellt kan drabbas av. Om du hade fått låna till hela bostaden och den sjunker i värde skulle bankens säkerhet (din bostad) få ett lägre värde än vad ditt bolån är på. Det innebär att banken inte skulle kunna få tillbaka alla sina pengar om du inte kan betala för bolånet och måste sälja bostaden.

Så fixar du handpenningen

  • Spara. Om du har hyfsade ekonomiska marginaler kanske du kan spara ihop till handpenningen, men det är inte alltid så lätt om du ska köpa en liter dyrare bostad. En bostad som kostar 1 000 000 kr kräver en kontantinsats på 150 000 och en bostad som kostar 2 000 000 kr kräver en handpenning på 300 000 kr och så vidare.
  • Sälj något av värde. Om du har en dyr bil och kan tänka dig att byta ner dig för att bo bättre kanske du kan sälja den. Annars kanske du redan har en bostad som du kan täcka kostnaden med.
  • Ta ett privatlån. Om din handpenning inte är högre än 350 000 kr (det vill säga om bostaden kostar strax över 2 300 000 kr) kan du alltid ta ett privatlån. Ett privatlån har en högre ränta än ett bolån, men det kan det vara värt. Idag är räntorna för privatlån dessutom ovanligt låga.