Tips vid bolån

Det finns vissa saker du bör tänka på innan du tar ett bolån så att du får ett så billigt bolån som möjligt, och ett bolån som passar bäst för just dig och dina förutsättningar. Därför ska vi på bolan24.se ge dig några tips på vad du bör tänka på när du tar ett bolån.

Jämför bolån

Du bör alltid jämföra olika bolån innan du slår till. Jämför boräntorna, ta reda på hur lång uppläggningstid du kan få och om långivaren kan ge dig ett amorteringsfritt bolån om du behöver det. Det är nämligen inte alla långivare som erbjuder amorteringsfria bolån.

Välj boränta och rätt amortering

Bestäm dig för om du vill ha en rörlig eller bunden boränta och hur du ska amortera. Om du har mycket små marginaler kan det bli svårt för dig att amortera och klara av räntesmällar och i sådana fall bör du välja ett amorteringsfritt bolån och en fast ränta.

Om du har det mycket gott ställt är en rak amortering och en rörlig ränta att föredra. En rak amortering gör att ditt lån snabbt sjunker och en rörlig ränta brukar ge lägre räntekostnader på lång sikt, å andra sidan riskerar du att åka på en räntesmäll då och då, men det spelar ju inte så stor roll om du har en bra ekonomi. Annars är en rak amortering med fast ränta ett bra alternativ för dig som har det bra ställt men som inte riktigt har råd med några räntesmällar.

Du kan även välja ett mellanting om du har en hyfsad ekonomi, det vill säga ett annuitetslån med en rörlig boränta. Det är bra mycket bättre än ett amorteringsfritt lån på lång sikt och du riskerar inte att åka på några räntesmällar som du kan göra om du har en rak amortering och en rörlig ränta.

Försök pruta på boräntan

Det är faktiskt inte alls omöjligt att pruta på boräntan, inte minst i dagens läge när styrränta är så låg som den är. Om du hittar ett bolån som passar dig men har sett att det finns bolån som har en lägre boränta ska du påpeka detta för banken. Då är det mycket möjligt att banken ger dig en lika bra eller lägre boränta. Du kan också samla dina lån och dina bankkonton hos banken vilket också kan ge dig en bättre boränta.